3 veckors valpar och lite annat...

Börjar blogg inlägget med att meddela att Puzzel är ögonlyst UA i Öjebyn 8/3-2012

I övrigt tränas Puzzel nu inför start i lydnadsklass 2 nu till våren. Vi har haft lite strul med momentet inkallning med stå, men nu när reglerna är ändrade och det är borta så är vi faktiskt på god väg med de andra momenten. Ska försöka få det filmat i veckan så jag kan se vad vi behöver träna mer på och verkligen se själv hur det ser ut. Kännslan är i alla fall helt på topp och det är det absolut viktigaste!!!

Valparna har hunnit bli hela 3 veckor nu och de busar och brottas runt i valplådan för fullt. Jag har lagt in en lite mindre bit fäll i lådan nu med förhoppning om att de flesta ska gå och göra sina behov på tidningarna istället för på fällen, och jag måste säga at jag är völdigt imponerad av dem redan nu.

I helegen har Jennie & Phoenix varit här och hälsat på hos valparna. Vi har fotat 3 veckors bilder på alla valparna. Och här kommer dem...

Hane 1 Brun: 


Hane 2 Ljusblå:


Hane 3 guld: 


Hane 4 Mörkblå:


Hane 5 Grön:


Hane 6 Svart:


Hane 7 Beige: 


Tik 1 röd: 


Tik2 Grå:


Tik 3 Lila: 


Tik 4 Orange:


Nu har valparna åxå börjat fått äta köttfärs, och det är då inget fel på aptiten, de som ätit står bredvid och skriker så att man ska tro att dom inte fått sin ranson . Vi har avmaskat dem allihopa, tvättat tassarna och klippt klor. Så det har varit full aktivitet hela helgen.
Valparna har börjat busa och brottas med varandra för fullt, och vissa har verkligen sylvassa tänder så man förstår varför de utsatta valparna skriker som om nån försökte ha ihjäl dem. puma är dock en väldigt tålmmodig mor som låter valparna dia precis när dom vill, dock ser man att hon gärna sitter eller står och låter dem äta så, när hon sedan tycker att dom ätit klart skrapar hon av dem mot valplåde kanten...

Den röda tiken har i helgen visat sina akrobatiska konster med att klättra över kanten på valplådan, Jennie har förbrilt försökt att fånga detta på film, tyvärr utan att lyckas... 
 

Det börjar vara lite trångt vid maten nu så det gäller att vara framme när det erbjuds...



Mycket av valparnas tid blir ju att sova och det ser väldigt mysigt ut vill jag lova


Med detta avrundar vi och ber nyfikna läsare / valpköpare om att skicka ett mail om ni har några frågor alt följa oss på Face book där det nästan dagligen uppdateras med nya bilder.

/Helena och alla hundarna 
  




 

Summering av de två första veckorna

Här går det undan eller är det bara vi som har fullt upp med allt ;)??

Puma tar sin roll som 11 barns mor med stor ro och ett enormt stort ansvar. Det första dagarna fick vi tvinga henne ut för att göra sin abehov, och när jag var ute med henne och hon tyckte att hon var klar så sprang hon till ytterdörren och väntade på att jag skulle släppa in henne. Om jag låtsades att gå åt fel håll så vallade hon in mig genom att gå bakom mig så att jag skulle förstå åt vilket håll dörren var ;).




Eftersom att det är många valpar som vill komma åt att äta samtidigt så ser man på Puma tt hon försöker att få till det men med bara 9 spenar och 11 hungriga valpar så får det bli lite skiftbyten. Jag har sett att hon i valplådan försöker att lägga sig på rygg  för att så många som möjligt ska komma åt samtidigt men det går inte alltid så bra. därför har jag tagit upp henne i bia bädden och låtit henne dia dem där då och då. 

 

Valparna börjar svartna på nosen, inte alla men många. Ljusgrön var nog han som var först ut med att börja med att bli mörkare. Röda tiken, svarta hanen och den beige hanen har inte ännu i alla fall fått svart nos.  



Första vecka har jag haft garn "halsband" för att skilja valparna åt, några har fått byta färg då alla färger inte finns på valphalsbanden. Nu börjar de bli så pass stora så att halsbanden kan vara på i alla fall när man fotar och väger dem, till natten har jag dock tagit bort halsbanden så att ingen ska fastna någonstans.  




Ja vad gör då valparna hela dagrana??? Dom äter, äter och så äter dem...



Sedan sover, sover och sover dem... och beskrivningen på hur dom sover är väl mest
-"som i en ormgrop", förutom att dom växer så har det nu första veckan inte hänt speciellt mycket i alla fall.




Puma däremot har lite att göra, det är lite slitigt att ta hand om de små, så det gäller att vila emellanåt. Hon kan nu lämna valparna kortare stunder. Hon kommer ut i köket och är lite social med oss i alla fall. Så fort nån av valparna börjar låta så är hon snabb till tvättstugan,  för att kolla om dom skulle råka vara hungriga. Men hon gör stor skillnad på om det är ett litet desperart valpskrik på grund av att någon har irrat sig vilse och tappat kompisarna eller om det verkligen är behov av mammas hjälp ;)!   
 



Barnen är ju som tokiga på att få mysa med valparna så nu när dom snart är 2 veckor så har barnen fått komma och sitta med valparna i lådan, och gissa om Anton var stolt när valparna kom och lade sig hos honom ;) 






Sovstilarna hos valaprna är många, här är det Bruna valpen som somnade i farten då han skulle ta sig öve r Pumas nos, och med en så förstående mor så får man såklart sova vidare....



Första ögonen slogs upp, och som syrrans flicka frågade -"när tänker valparna vakna?" så kan vi nu svara Lila är
vaken nu på dag 11. Valparna övar sig åxå lite smått på att ta sig fram på vingliga ben, ibland tror dom att dom kan gå, men ganska snart inser de att det är mycket träning kvar för rätt som det är ligge rde på rygg och sprattlar :)!



Albin gillar åxå att få vara med och hans favorit valp är den mörkblåa, och det är nog ömsesidigt. Så fort Albin kommer till valplådan och lyfter upp honom i famnen så finner han lugnet direkt och bara somnar. Vad gör man inte för lite eget mys med lillhusse :)!



Att fotografera valparna är inte det lättaste, men ibland råkar man få nån riktigt bra bild. Exempelvis en närbild på beige´s baktassar. Här är han 12 dagar gammal. 



Här är ännu en sovstil, det blir väl mjukare och mysigare om man ligger på någon änn om man ligger direkt på fällen antar jag...



och så en till stil på att sova... Skulle beskriva hur vardera valp var för Jennie som uppdaterar massor om valparna på hennes sida (http://tollarna.weebly.com/) så kom vi då till guld/gul valpen, och hans beskrivning fick bli rymms han inte så gör han sig plats, och tar för sig av livet. Ni vet som den där objudna gästen på en privat fest ;).



Nu har de alla hunnit bli 2 veckor gammla och ni som studerat bilderna ser säkert att dom vuxit massor...

Här ser man åxå att vissa av valparna kommer tat bli ljusare i färgen och några blir mörkare....

Det är mycket att göra och hålla reda på när det är så här många valpar i en kull, så varje kväll vägs valparna för att jag ska kunna hålla reda på att alla går upp i vikt, och givetvis vill ju Anton åxå vara med fast änn han borde sova istället, så igår kväll gjorde han slag i saken och var med och när han blev trött så gick han och lade sig. Man kan ha bia bäddar till mycket...

På hemsidan kommer nya veckobilder att komma upp nu i helgen... och finns bara tiden så kommer fler uppdateringar här i bloggen. I annat fall kan ni alltid följa oss på Face book.

Nu är dom äntligen här...alla 11 valparna

Nu har valparna kommit eller egenteligen har dom kommit redan på torsdag eftemiddag/kväll den 1 mars, men tiden till att uppdatera bloggen har infunnit sig först nu.

Puma och alla valparna mår hur bra som helst, och puma tar sin mamma roll med stort ansvar och en stor skopa lugn.  

Puma höll exakt 63 dygn av dräktigeheten precis som med förra kullen, dräktigheten har passerat helt smärtfritt. Hon är en tik som mått bra under hela tiden även de sista dagarna då vi människor runt henne nog var mer besvärade av att se hennes tjocka mage. Tidigt på torsdag morgon var jag helt säker att nu sätter det igång, så jag väcktebåde Malin & Jennie (i övikk) för att alla skulle vara beredda... Men Puma var nog bara llite sällskapssjuk och tyckte dte var trist att vara ensam vaken,,, så hon bäddade lite flåsade och sen somnade hon om... valpningen avblåst....! Jennie som åkte och jobbade bad snällt till Puma att hon skulle hålla sig till kl 15:00 då hon slutar jobba,,, och det gjorde hon. Puma tog dagen med ro och sov helt lungt.


Kl 14:30 blev hon väldigt flåsig och började bädda frenetiskt i valplådan, nu var det på gång!!! Jag och Malin tog plats i tvättstugan, skickade ett sms till jennie att hon skulle skynda sig hem från jobbet, för att hinna vara med via videosamtal på Face Book.  

15:33 gick vattnet för puma och bara 3min senare var den första valpen född, det var en kille på 385gr. Han fick ljusgrön färg på sitt halsband.
Puma var hur duktig som helst och hade en fin uppvisning för oss hur man gör när valpen kommit ut, helt otroligt att se hur duktig hon var trots att hon var så osmidig med resten av valparna kvar i magen. 


Albin kom hem från skolan precis då 1:a valpen var född, och satt med på valpningen ett bra tag, han fick den stora äran att få välja vilka färger som valparna skulle ha på halsbanden.

16:11 var det dags för valp nr 2 även det en hane, med sina hela 399gr blev han den största av alla i kullen, färgen blev ljusblå till honom.


16:19 var det dags för valp nummer tre, det var en kille på 362 gr. Han har en vit fläck i nacken och väldigt höga strumpor, och därmed den enda övertecknade valpen i kullen. Guld/gul fick han som färg.
 

16:37 kom den förstfödda tiken hon var en krabat på 369gr, tjejen tog för sig av livet sida vis sida om brorsorna. Här blev halsbandet rött. 



Valpningen tog en liten paus här, så Malin och jag passade på att få i oss lite middag. Precis då jag hade ätit klart och intagit plats vid valplådan igen var det dags för valp nr 5.
17:47 föddes tik nummer två. Hon var en dam på 385gr, och fick grått halsband av Albin.   


Anton 4 år var med när ett par av valparna föddes, det var många frågor och funderingar vill jag lova. Men med allt vårt prat om slemmiga hinnor till moderkakor, så kom det lite kväljningar och han avvek lite försiktigt ;)... 

17:58 kom valp nr 6 även det en tik, hon fick lila halsband och vägde 326gr, hon var en vilding redan första dagen och halsbandet hennes var nog inte på många minuter...


Nu var vi drygt halvvägs i valpningen och jag minns att jag njöt en stund och sa nåt i stil med: "-Tänk att få ha en normalstorkull, då skulle det se ut så här :)....

Men vi känner ju Puma och för henne är en normalstor kull inte 6 valpar!!! 

18:19 var det dags igen det var den orange tiken som kom, hon vägde 372gr hon var därmed valp nr 7 iordningen.


En haltimma gick och Puma kämpade på, hon var tålmodig trots att man såg att hon började bli lite sliten av allt jobb med valparna... 

18:59 var det dags igen, en kille som hade en lite jobbig start. Han var lite slö när han kom så jag och Puma fick jobba så att han kom på rätt körl, han var den mörkblå valpen och vägde 317gr. Under kvällen tog han sig mycket bra och är väldigt piggo ch framåt.

Det blev lite stressigt eftersom hans två bröder valp 9 & 10 hade lite brottomt ut i världen. Tur att Malin var med hon fick assistera och torka 2 valpar samtidigt...

19:27 var det mörkgröns tur att se dagens ljus han var en kille på 328gr. 


7 min senare var det 10:e valpens tur...
19:34 kom han, den svarta minsta hanen med sina 276 gr, pigg och kry med full fart från första stegen.


Eftersom Puma är röntgad innan så visste vi att det var 11 valpar som skulle ut. Så vi väntade tålmodigt på den sista valpen.       

20:32 kom den 11 valpen tillsist ut, det var en rejäl hane på 380 gr. 


Äntligen var valpningen klar och alla valparna ute och välbehållna :)! Ett stort tack till Malin som var med och assisterade vid valppningen, och Jennie (Phoenix matte) som var med och assisterade oss med att vara sekreterare via vidosamtal på Facebook, utan er hade det varit väldigt jobbigt att hinna med!  

Här kommer lite bilder från de första dagarna












fler uppdateringar kommer här på bloggen allt eftersom jag har tid att slita mig ifrån valplådan :)! Ni som blir otåliga och vill bli uppdaterade oftare kan se valparnas egna dagböcker på Jennis sida http://tollarna.weebly.com/ .