Det har nu gått 1 månad...

Teiden rinner iväg och det har redan gått en månad sen Puma blev parad. Vi tränar som vanligt vidare och jobbar på med nya ideer i appporteringen.
Så denna vecka har vi gjort klockan övningen lite klurigare för hundarna. Det vill säga skickat hunden på klockan 12 dummyn, kastat ut den igen rikta om och skickat på kl 3 dummyn. Givetvis blev det lite klurigare för hundarna och mer utmaning för matten! Det gäller att tänka igenom sin "UT skick" och samtidigt hinna se vad hunden fokuserar på, så att det blir så lite fel som möjligt.
Det jag måste tänka på är att istället för att bryta hundarna med ett Nej när dom tjuvar, far iväg och tar fel dummy, så är det mycket klokare att bara möta hunden ta dummyn och lägga ut den igen.
Jag gjorde även så att jag ibland belönade först efter att hundarna hämtat två och ibland fick dom belöning mellan varje.
Puma Gillade verkligen de nya klurigheterna och henne kunde man verkligen utmana. Ex skicka på kl 12 hpn levererade, jag kastade tillbaka, riktade henne på kl 9, riktade om och skickade på kl 3. det blev en hel del fina repetitioner.
Puzzel funkade åxå jätte bra, med honom har vi inte kommit riktigt lika långt eftersom att han gärna sitter och tittar på mig mellan varven (vilket är mycket smickrande), så han fick träna på att hämta kl 12 dummyn, jag slängde tillbaka och sedan blev han riktad på kl 6 dummyn. det fixade han bra. Dessutom håll han 80% regeln med avläminingar i handen, det gillas skarpt!!!





Vi har åxå börjat träna (läs matten har börjat träna) på sök signal. 
Övningen såg ut så här Puma satt vid min sida, jag gick ett par meter fram gömde 3 tennisbollar i snödrivan, gick tillbaka till hunden skickade henne på ordet Sök (hon kan söka godis sedan innan) när hon började att använda näsan för att kunna hitta bollarna visslade jag sök signalen.
Så här såg Puma på övningen: "- Att hitta bollar som matte trodde att hon gömt bra i snö drivan var inte särskilt svårt! Däremot var det ett himmla flåsande och ett märkllgt ljud kom från mattes håll. Hon hade nåt konstigt svart i munnen som lät som jag vet inte vad, och jag säger bara TUR ATT INGEN SÅG OSS!!! Snacka om att det var pinsamt!!!
Mattes version: Finns det verkligen inga instruktioner på hur man får rätt ljud i den här #¤"#¤#¤ visselpipan??? Är det meningen att man ska dreglai den, och hur fasen säger man bra med den i munnen...??? 
Status efter tränings passet: Vi fortsätter öva!

Till sist lite bilder på finaste Puman i världen
 
Från sidan...

Framifrån...

Och sittande...


Den eviga väntan....

Dryga 3 veckor har gått sedan Puma blev parad, som om det inte skulle vara nog med spänning för en själv och alla som frågar runt omkring -"är hon dräktig?"
... så har vi en 3:åring här hemma som har nya funderingar kring det här med valpar varje dag. 
De första veckona var ju frågorna så klart: -"Hur kan valpar komma in i en hunds mage?"  detta blev efterföljt av frågor som, varför får inte Puma och Puzzel pussas med varandra, blir det valpar då??? och Hur vet man att det är valpar?? 
Tiden går sakta men säkert frammåt och funderingarna blir fler för lille man.
Frågar man honom om vad han tror: -"har Puma valpar i magen?" så är svaret -"JA!"
Frågarman hur många det blir -"så är svaret - 15 st (Anton visar 3 fulla händer)...
Då hade man väl velat stanna där med funderingar, för att inte hoppas på för mycket om det blir valpar osv...
Men nu är Anton inne i den fasen så han funderar på vad alla hans och Pumas valpar ska heta... 
idag lät det så här:
-"mamma,,, kan inte valparna få heta Blixten, Bärgarn, Sally, Sherriffen osv (ala Disneys bliar)....
jag svarar: -"men vi måste ju först se om det är nå valpar ens i Pumas mage". Anton blir lite lätt upprörd och säger till mig: -"Puma har faktikt sagt att det är det, och valparna tycker om mycket mat!!!!"
Det är som kul med en 3:årings tankar och funderingar :)!!!    

Till verkligheten då Puma är på dag 26 i sin "dräktighet", tid för ultraljud ska bokas så vi får en bekräftelse på om hon verkligen är dräktig eller inte. Har skrivit upp hur hon var förra gången hon var dräktig och då står det fram till vecka 5 inga "symtom" på dräktighet... så även denna gång så vi får vi snällt vänta och se. 
Hon är i alla fall väldigt hungrig, sitter och tigger vid matbordet (det gör hon inte i vanliga fall, då ligger hon under soffan och tigger), sen är hon väldigt på / aktiv i träning men det brukar hon alltid vara i och efter löp. 

 
Pumisen från sidan...

framifrån...

och sittande...   

Vi försöker att komma igång med träning åxå så här efter lite vila och noll inspiration från mattes sida. 
Så på onsdag kvällar är vi i hundlokalen och tränar lite av varje, lite ringrostiga är vi men intensiteten ligger på topp, hundarna är taggade till tusen det gäller bara för mig att hinna med och ha en bra plan i träningen.

Hemma har vi så smått börjat med lite dummy apportering efter att hundarna önskade sig fler dummysar i jul klapp:


Fick lite tips på övningar som är bra att kunna och så fortsatte jag där vi slutade sist.

Övning 1:
Lära in -UT kommando med miljö signal och verbalsignal. Upplägget ser ut så här: hunden får följa med mig ut där jag lägger en liten skål med godis i, vi går tillsammans tillbaka jag ber hunden att sätta sig. Jag visar med handen riktningen mot skålen och säger samtdigt ut. Detta förutsätter förståss att hundarna vet vad skålen betyder. För Puma & Puzzel betyder skålen -Varsågod & superbelöning. Detta ger mig bra fart ut och ett kommando som snabbt får bra effetkt :)! Jag gjorde så att jag varannan gång placerade ut skålen och varannan gång fick dom hämta en dummy.

Puma förstod övningen supersnabbt och med henne tränar vi på att jag ska stå på ett visst sätt då jag skickar henne, och att hon bara får UT kommandot då hon är riktigt startklar. Riktigt kul var det och jag hinner tänka och får samtidigt med lite finlir i träningen så jag gillar. Jag vill att hon ska sitta bredvid insidan på mitt högra knä, så att jag kan ha vänster fot bakom henne det ger mig en tydligare bild på hur hon ser dummyn och på så sätt kan jag vara mer exakt på när jag ska skicka henne på mitt UT kommando. Detta ska bli ett snyggt och fint linjetag när vi är klara, hitintills så har vi jobbat på avstånd mellan 10 - 50 meter längs efter våran väg. 

Puzzel gillade åxå denna övning skarpt, att både få bära och springa i samma övning, det kan ju inte bli bättre. Med honom var min tanke att han skulle sitta på samma sätt som Puma innan jag skickar honom, men det fungerar inte i praktiken. Inte för att han inte kan sitta med en matte som står hukad över honom utan för att han är så -"glad i sin svans"... Det vill säga, svansen viftar hela tiden på honom även om han sitter ner, så jag får snällt stå på hans högra sida ;)! Han hade väldigt bra fart ut, och ev att det skulle kunnat ha vrit så att han kanske tjuvade någon gång (läs varje gång),,, eller är det detta man kallar för "knall apportör",,,, jag tolkar det som att det är en "knall bra apportör!"  Startar snabbt, springer rakt,  griper dummyn på vägen tillbaka och har full fart in. Det vi får träna lite mer på är ju just att inte tjuvstarta men åxå att lämna dummyn framför i handen och att han inte behöver slänga sig in i utgångsställningg med den. 


Puzzel i full gallop ut...

Ett snyggt grepp om dummyn...

Och så hela vägen in till matte :)!!!

Vi började även på en lite svårare övning för oss i alla fall "klockan" den går ut på att man sätter hunden i mitten och placerar sedan dummysar i en cirkel runt hunden. sedan skickar man hunden på ut signal till den dummyn som man har riktat in den på. Jag började med att lägga ut 4 dummysar kl 12, 3, 6 och 9. 

Puma hade väldigt lätt att minnas alla dummysarna som låg ungefär 10 meter ut, det enda hon hade svårt med var att bli skickad på kl 3 dummyn om inte kl 12 dummyn var hämtad. Kan ju bero på att jag oftast lade ut kl 12 dummyn först... (nybörjar fel av matte)... det var heller inte så smart att göra denna övning på kvällen och lägga ut dummysarna så att man knappt såg dem själv ;)... dagsljus med synliga dummysar rekommenderas.  Hur som helst så kom jag och puma upp i 7 dummysar i cirkeln. Vi tränar vidare och har fått lite tips om hur vi kan fortsätta. 

  
Puma full fart ut...
 
Puma kommer in med dummyn!

Puzzel fick åxå träna på klockan övningen och han är lite för fokuserad på mig så han glömde ibland att titta på var jag lade ner och om jag lade ner dummysar. Två efter varandra var inga problem men sen blev det lite svårare, det var första gången han gjorde övningen så jag var jätte nöjd ändå och vi tränar vidare så blir det säkert lite mera flyt nästa gång även för honom :)!!!


Till er som inte har vinter...

Bloggare överlag är både duktiga på att skriva och berätta om händelser i deras liv, många är åxå super fotografer. Jag är väl varken eller men jag tycker att det är kul ändå :)!!!
Här kommer ett  blogg inlägg som är tillägnat de "stackare" som inte får ha vinter den här tiden på året...

Att kunna ta med sig hundarna, ställa sig på ett par skidor, inte sagt att man är duktig på att åka, och sedan kunna färdas tillsammns ut över en frusen myr en vinter dag... det är vad jag kallar avkoppling!!!

Idag var en sådan dag, trots att sov morgonen blev lite väl lång (12:05) så fick kameran följa med ändå . Puma och Puzzel  laddade redan inne eftersom att rätt utrustning togs på. När vi kommer ut på gården blir dom ännu vildare och springer förbi hundgårdarna för att förbereda Bamse & Ukko på att nu är det "skid tur" på gång. När jag går in till pannrummet efter darglina och selar hör jag hur Ukko pratar (som bara finn spetsar kan) från hagen.

Puzzel väntar och tittar på mig jag tror att han tänker: Hur lång tid kan det ta att bli färdig???


Med lite otåliga grabbar, som ville i väg så var det äntligen dags :)!
Väl ute på myren såg det ut så här: 




Solen är på väg ner...

 

Vårt fina spår är upptrampat med skoter av min snälle sambo...
 


Puma & Puzzel sprang lösa och fick ett tok ryck över myren 



Det är inte bara vi som gillar myren, även herr älg och den sluge räven har varit här...  


Rimfrostiga hundar...

Puma står och funderar på att gå ut i djupsnön men avstår...



Detta är vad vi har för oss när vi inte gör sånt som man borde och måste....

 

3:e viltspårs championen

Har glömt bort att skriva i bloggen om att Mikkie (Maalarigårdens Mikkie Af Mikkel) åxå har blivit Viltspårschamion.
Ni som följer oss på Facebook vet det redan, men ni som är med i gruppen "Våga vägra Face Book" måste ju åxå få veta nyheterna :)!
Stort Grattis till Ingrid som hållt i linan och till Mikkie som gjort ett bra jobb!!! Här kommer en bild på Mikkie med rosetten: SE VCH Maalarigårdens Mikkie Af Mikkel - "Mikkie"


Skid säsongen är här så vi har börjat att öva (eller matte övar, för dra det kan hundarna sen innan åxå), Bamse och Ukko är ena hejare på att dra. 
  
Ukko till vänster & Bamse till höger :)!

Puma & Puzzel håller sig där emot på behörigt avstånd ;)! Puma hittar man alltid exakt bakom skidorna, där kan hon beräkna eventuella vurpor (läs: trilla i snö pga dålig koll på skidorna) och då hinner hon med god marginal flytta på sig. Puzzel tycker att Bamse har lite väl mycket att säga till om så när det blir lite smalare spår så håller han låg profil dvs sig sist i ledet. Är det bredare väg passerar han gärna på yttersidan om Ukko och fungerar som "hare" åt vårt fina ekipage ;)!!! 

På hemvägen var det visst något väldigt intressant som lockade hundarna att plumsa ut i djupsnön, det är inte lätt att ta sig fram kan man konstatera. Här är det Puma som försöker ta sig tillbaka till vägen.  

Tyvärr är det väldigt dålig bildkvallite eftersom att det han bli lite mörkt och bilderna är tagna med mobilen. Nästa gång tar jag nog med mig min andra kamera men då måste jag bli lite stadigare på skidorna så att jag inte landar på den när vi susar fram i vårt vinterlandskap ;)!!! 


För övrigt flyter livet på som det ska, Puma är ur sitt löp nu äntligen och Puzzel har insett att det inte kommer att uppstå någon kärlek mellan honom och hans syster!!!  Bamse som är rutinerad har så klart fattat att det inte är någon ide längre, men Ukko är fortfarande väldigt intresserad och tycker att det är kul med tjejer.En nosning är värt ganska mycket i hans värld och då kan man ta lite grinighet ;).

Det har nu gått 1 vecka sedan första parningen mellan Puma & Phoenix, tecken på om hon är dräktig "ska inte synas" enligt böckerna för änn då 3-4 veckor gått. Men det är svårt att inte titta lite extra på hur hon är och gör! 
Så vi hoppas, håller alla tummar, tår & tassar och fortsätter vår väntan...
 

... och kärlek uppstod...

Att vänta på att en tik ska börja löpa kan göra en både nervös och mycket förväntans full. För vår del höll vi tummarna för att Puma inte skulle börja löpa för tidigt...

Hon skötte sin del av avtalet och började sitt löp i mitten på december, så vi planerade in att åka ner till övik för att träffa den tilltänkte kavaljern Phoenix. Det visade sig att Puma tyckte att vi åkte "för tidigt"och var inte alls så "slampig" som vi alla vet att hon är. Så vi bestämmde oss för att fara till skellefteå och vänta nån dag och sedan återkomma.

Vi inkvarterade oss hos Malin & Håkan och Akai (Maalarigårdens Aqua Af Mikkel), vi passade på att träna lite.  En fågel tinades upp och så var träningen igång :)!
Lite bilder kommer här:





Så var det äntligen dags att bege sig till Övik igen för att se om Puma hade ändrat sin inställning till det här med hund killar... Och det kan man väl lugnt säga att hon hade gjort, nu kände vi igen henne ;)!

Eftersom att Phoenix är riktig gentleman så fick Puma övertala honom om att hon visst åxå var en snäll tik nu och lova dyrt och heligt om att inte vara sur. Efter en stunds lek tillsammans tyckte Phoneix att det var var helt ok och föll för hennes charm!


Det blev en bra parning och en hängning på dryga 20 min, två nöjda hundar och mattar begav sig för att tillbringa fredags kvällen med god mat och vila. Puma & Phoenix kröp under kvällen upp i soffan så vi var ju bara tvungna att fota dem :) 
 

På lördagen for vi ut och gick med hundarna och passade på att fota hundarna innan dem han med nåt annat...




Sedan blev det ytterligare en parning med en hängning på 18 min 
(varning för känsliga läsare, osencurerad bild)



Phoenix matte Jennie hade med sig kameran och vissa kan ju konsten med att se bra ut på bild som exempelvis:


Och vissa kan konsten med att se besvärad ut på bild:


Nyårsaftons kvällen firades med god mat och en massa hundprat samt lite hund träning. Ok jag erkänner Jennie lagade mat och jag tränade hund, för hade vi gjort tvärt om så hade det inte blivit så bra ;)!!! Puma som tyckte att grabbarna Phoenix och Dice (Phoenix "lillebror") var lite tråkiga, (Dice instängd för att  inte få vara med tjejer, och Phoenix trött efter fjärr träning) tog saken i egna händer. Nämde jag att hon är lite "slampig"... Katten Mio som snällt skulle passera i hallen blev nu antastad av Puma som skrapade i hop honom och började jucka på honom.... man får ju alltså skämmas ögonen ur sig ibland *suck*!!!

Innan hemfärden på söndag morgonen så bestämmde vi oss för att släppa hundarna i skogen, vi var väl egenteligen väldigt nöjda med 2 bra parningar. Men hundarna var inte nöjda med det, så efter ett par minuter tillsammans så stt dem ihop ytterligare en gång med en hängning på 25min.


Så nu återstår bara att vänta och se vad detta äventyr kommer att resultera i, går allt enligt planerna så beräknas det komma valpar mellan SEU(u)CH NOUCH SE VCH LP1Fagerlands Röda Puma & SE VCH LPI LPII Bluenosers Pacific Phoenix i början på mars :)!!!